HACCP | Πρότυπο Ασφάλειας τροφίμων

HACCP Certification - Ergasia StoresΤο πρότυπο HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας των τροφίμων και συνεπώς στη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Η έννοια αφορά όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την πώληση των τροφίμων. Η έμφαση δίνεται στην πρόληψη της μόλυνσης των προϊόντων με επιβλαβείς ή τοξικές ουσίες και βακτήρια.

Η έννοια HACCP είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Αναπτύχθηκε για να δημιουργήσει βασικές απαιτήσεις για την ασφαλή παραγωγή τροφίμων. Σε πολλές χώρες, η τήρηση της έννοιας HACCP είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρείες που παρασκευάζουν, επεξεργάζονται ή εμπορεύονται τρόφιμα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να παρέχονται στους καταναλωτές ασφαλή τρόφιμα. Έτσι, η πιστοποίηση HACCP συμβάλλει στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.

Ποιες εταιρείες πρέπει να πιστοποιούνται σύμφωνα με το HACCP;

Η ομάδα-στόχος της έννοιας HACCP είναι όλες οι εταιρείες που παράγουν, επεξεργάζονται ή εμπορεύονται τρόφιμα. Κατά συνέπεια, το πιστοποιητικό ισχύει τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους προμηθευτές.

Η πιστοποίηση HACCP είναι σημαντική για:

  • Παραγωγούς συσκευασίας τροφίμων
  • Παραγωγούς τροφίμων
  • Λιανοπωλητές τροφίμων
  • Προσωπικό εστιατορίων και κουζινών
  • Εγκαταστάσεις εστίασης
  • Προμηθευτές πρώτων υλών σε παραγωγούς τροφίμων ή εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων

Η έννοια του HACCP δεν είναι σημαντική μόνο στην ΕΕ, αλλά απαιτείται επίσης στις ΗΠΑ καθώς και σε πολλές άλλες χώρες για τους διανομείς και τους παραγωγούς στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Σημαντικά στοιχεία της πιστοποίησης HACCP

Η έννοια HACCP βασίζεται σε κοινά συστήματα υγιεινής που ήδη εφαρμόζουν νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις υγιεινής τροφίμων. Οι τρεις πιο σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν

  • Ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνων
  • Καθορισμός των “κρίσιμων σημείων ελέγχου” και μέτρα για τον έλεγχό τους
  • Επαλήθευση και τεκμηρίωση του συστήματος HACCP
 
 
Το πρόγραμμα HACCP πληροί τις απαιτήσεις της Επιτροπής του Codex Alimentarius (CAC), η οποία συστάθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τη συγκέντρωση διεθνών προτύπων, κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για το δίκαιο εμπόριο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των απαιτήσεων των προτύπων διαχείρισης όπως το ISO 22000 Food Safety Management.

Οι εταιρείες είναι πάντοτε προετοιμασμένες για τους νόμιμους ελέγχους καθώς λειτουργούν σύμφωνα με το πρότυπο HACCP. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις πλησιάζουν συνεχώς την επίλυση προβλημάτων και όχι μόνο τους τακτικούς ελέγχους.
Με τα αποτελέσματα του συστήματος ανάλυσης κινδύνου HACCP και συστήματος κρίσιμων σημείων ελέγχου, μπορούν να παραχθούν γρήγορες λύσεις. Δεδομένου ότι εντοπίστηκαν κρίσιμα σημεία ελέγχου στο σύστημα, ο κίνδυνος παραγωγής ελαττωματικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλός. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, προκαλεί μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας στην επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τα κριτήρια του συστήματος HACCP που περιγράφονται παραπάνω μπορούν να λάβουν Πιστοποιητικό συστήματος HACCP Ανάλυση Κινδύνου και Σημείο Ελέγχου Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου ως αποτέλεσμα των απαραίτητων ελέγχων, δοκιμών και αναλύσεων.

 
Καλάθι αγορών
Scroll to Top